Dün bir haber okudum. Sağlık Bakanı Yardımcısının açıklamasına göre, 2020 yılında "robot doktor" uygulaması başlayacakmış. Yani kısa bir süre sonunda, ülkemizde hastaları önce robotlar muayene edecekmiş.
Tam bu haberin üzerine de bugün sosyal medyada bir doktorun yaptığı anketi gördüm. Takipçilerine şu soruyu yöneltmiş:
"Sizi bir robot muayene etsin ister misiniz?"
Yanıt olarak da iki seçenek sunmuş, isterim ve istemem diye.
Bu soru beni düşünmeye sevk etti. Bundan çok değil 50 yıl sonra, sanırım bu soruları sormak bile anlamsız kalacak. Bir çok hizmet robotlar tarafından yapılacak. Robotlarla birlikte hayatı yaşamaya ve paylaşmaya başlayacağız. Bu iyi mi yoksa kötü mü? Biraz düşününce, robotların insani tarafları olmadığı için hep bir ve sıfır mantığında karar verecekleri için aslında mantıklı geliyor ama bu robotları yapanlar da, programlarını yapanlar da, hatta güncellemeleri yapanlar da "insan" olacağına göre, yani robotlar en azından uzunca bir süre kendi kendini güncelleyemecek olduğuna göre, o halde insan faktörü bu robotları da istediği gibi yönlendiremez mi?
Bence yönlendirir ve yönlendirecektir. Belki bir gün, Stephen Hawking' in dediği gibi; "Yapay zeka, kendi kendini güncellemeye başladığında" bu soru da anlamsız kalabilir ama şimdilik o günlere bence 50 yıldan fazla var.
Düşünmeye başlayınca, hayallerin sonu gelmiyor. Korkutucu da olsa, başka alemlere gidiyor insan. Robotlar hayal edebilecek mi mesela? Nicola Tesla hakkında okuduğum bir kitapta, bir icadını gerçekleştirmeden önce, zihninde bütün parçalarını tasarlayarak birbirleriyle uyumunu gözden geçirdiğini ve zihninde parçaları birleştirmeyi başardığını yazıyordu. Müthiş değil mi? Yani bir gün Nicola Tesla benzeri robotlarımız olacak mı? Kim bilir...
Bir fabrika düşünelim, bu üretim yerinde bütün işlemler robotlar tarafından yürütülüyor olsun, önceleri bu iş yerindeki yöneticiler insanlar olsun ve robot teknolojisinin ilerlemesiyle insan yöneticiler yerlerini robot yöneticilere bıraksınlar...
Aman Tanrım!
Robotlar, yöneticiliği de ele geçirdiler. Böyle böyle giderek, şimdi biz insanlara pek bir havalı görünen ve bizlerden başkalarının yapamayacağını sandığımız tüm işlerimizi birer birer kaybettiğimizi düşünün... Yöneticiler, üst yönetimler, genel müdürler ve yönetim kurulları... Bu liste böylece uzayıp gider.
Ya fabrikaların sahipleri artık robotlar olmaya başlarsa? Sanayici robotlar...
Robotlar iş yeri sahibi olmayı da başardıklarında, onların örneğin geleceğe yön veren robot istişare kurulları oluşsa (Bir nevi Tüsiad gibi) ne kadar farklı bir dünya geliyor hissedebiliyor muyuz?
Şirketler, bankalar, küçük ve büyük işletmeler falan derken devlet yönetimine de sıra gelirse ve bizler artık insanlar yerine robotlar arası seçim yapmak zorunda kalırsak...
Seçim propagandaları yapan robotları seçtiğimizi bir düşünelim ve bu robotların insanlara vaatlerini. Ne vaat ederlerdi acaba? Her şey giderek robotların eline geçerse...
Yani kanunları yapanlar da, yürütenler de robot! Giderek ürkütücü olmaya başladı değil mi?
Her şeyimizi robotlara devrettikten sonra, boş boş gezen işi gücü olmayan binlerce, milyonlarca hatta milyarlarca insanlar neler yapacak?
Yani geliyorlar...
BU YAZILARIMI DA BEĞENEBİLİRSİN.
KATEGORİLER
BÜLTENE KAYDOL
Her hakkı saklıdır © betuleren.net